Wierda-Prins - Damwoude

36 stands GEA WestfaliaSurge AutoRotor Global 90 zij-aan-zij buitenmelker met DemaTron melkmeting en voeren.

Artikel Melkvee Magazine: De eerste pratende melkstal van Nederland!

Een spreekstem, vergelijkbaar met de TomTom in de auto, geeft aanwijzingen bij het melken. „Let op: een droogstaande koe, of ‘attentie: tochtige koe’”.

Jan Prins en zijn compagnon Yde Wierda zijn de eersten in Nederland die met de allermodernste Nederlandstalige versie van het GEA WestfaliaSurge DairyPlan DPVoice managementprogramma werken. Ze hebben een ‘pratende melkstal’.

Yde Wierda denkt niet lang na als hij uitlegt wat de voordelen zijn. „Het is een groot voordeel dat je tochtige koeien goed in beeld krijgt en in één handeling geregistreerd hebt. Als je besluit niet te insemineren, heb je in ieder geval de tochtigheid vastgelegd en krijg je over drie weken weer een melding.” Tochtige koeien groepen vaak samen. Dat blijkt al snel als de draaimelkstal bezig is de eerste ronde te maken. Eén voor één verschijnen groene velden op het plasmascherm en de spreekstem herhaalt telkens: ‘attentie: tochtige koe’. Een ander voordeel van de spreekstem blijkt ook al snel. Eén van de twee met antibiotica behandelde koeien in de 170 koppige veestapel stapt in de melkstal en wordt herkend. In gesproken woord en rood beeld op het plasmascherm wordt Jan Prins gewaarschuwd. Yde Wierda: „Toch blijven we bandjes om de poten doen. We willen koste wat het kost voorkomen dat er iets misgaat, ook al waarschuwt de spreekstem duidelijk genoeg.” Even later wordt een derde toepassing van het geavanceerde managementsysteem duidelijk. Een traag melkende koe is in negen minuten, de tijd dat de draaimelkstal een rondje maakt, nog niet leeggemolken en moet een extra rondje. Om te voorkomen dat de koe toch de melkstal uitstapt, wordt een ketting achter de koe geplaatst. Ook dat krijgt Jan Prins van de DPVoice spreekstem geadviseerd om te doen bij de start van het melken.

Het fusiebedrijf geniet van de enorme stap voorwaarts die ze met de 36 stands buitenmelker van GEA WestfaliaSurge hebben gemaakt.

Bron: Melkvee Magazine