V/d Ven - Gasselternijveen

Compleet nieuwe 0-4-0 ligboxenstal met in totaal 160 ligplaatsen. Ingericht met een 3 box GEA MIone melkrobot met voor- en naselectie.

Familie Van de Ven heeft een compleet nieuwe 0-4-0 ligboxenstal laten bouwen met in totaal 160 ligplaatsen. De stal is ingericht met een 3 box GEA MIone melkrobot met voor- en naselectie. Het is een Integraal Duurzame Stal, die is voorzien van een AAC luchtwasser en een 7 meter brede Huesker lichtkoepel. De zijgevels zijn grotendeels voorzien van glas voor veel licht en zicht.

De nieuwe stal is van vele noviteiten voorzien :

  • Glasfiber ligboxafscheiding.
  • Zelfsluitend veiligheidsvoerhek.
  • Rubber koematrassen.
  • Energieneutraal o.a. door zwarte zonnepanelen en warmteterugwinning.
  • LED verlichting.
  • Mestrobot.
  • Koeborstels.

Foto's en video's tijdens de open dag

Bron: Show.nl

Bron: Melkvee.nl

Artikel LC Economie

Ze was in 2007 de eerste boerin in Boer zoekt Vrouw. Nu is Agnes van de Ven één van de eerste melkveehouders met een stal met luchtwasser en glazen wanden.

De voorgevel is als alle ande­re: hoog en breed. Maar wie met boerin Agnes uit Gasselternijveen door haar gloednieuwe stal loopt, ziet al snel dat ze binnenkort een zeer bij­zonder vee-onderkomen in gebruik neemt. De zijwanden zijn voorzien van bijna 2,5 meter hoge glazen wan­den. De nok bestaat uit een brede lichtkoepel die volledig is afgeslo­ten. Dat is nogal opmerkelijk. De melkveehouderij zweert tegenwoor­dig bij hoge, open stallen voor een optimale ventilatie.

In de stal van Agnes is het juist de bedoeling dat de stallucht niet naar buiten gaat. Deze wordt opgezogen en schoongemaakt door een lucht­wasser. De installatie is achter in de stal geplaatst op 7 meter hoogte. De luchtwasser bindt fijnstof en ammo­niak aan water dat opgeslagen wordt in een spuiwatertank.

Als boeren nieuwbouw plegen, breiden ze ook de veestapel uit. Om te voorkomen dat de ammoniakuit­stoot toeneemt, moeten ze de mest­kelders in de stal afdekken met een dichte vloer. De familie Van de Ven breidt de veestapel ook uit - van 105 naar 160 koeien - maar door de luchtwasser en door de stal deels af te sluiten, mag Agnes de traditionele open roostervloer gebruiken. ,,Ik wil ábsoluuut geen dichte stalvloer", klinkt het fel. ,,Ik wil niet dat de boel ontploft. Als je mestgassen onder een deksel houdt, creëer je een soort carbidbus. Mij niet gezien. Boven­dien zijn die oude vloeren ook beter voor de koeklauwen."

Het volledig afsluiten van de koei­enstal is niet realistisch en ook niet nodig, zegt Agnes, die twee jaar gele­den in het huwelijksbootje stapte met Albert Lensing. ,,Twee kleine staldeuren blijven de gehele dag open. Dat is nodig omdat we weide­gang combineren met melkrobots."

Foto's tijdens de bouw van de stal

Bron: Albert Lensing