MIone melkrobot duurzaamste met laagste kosten

03-12-2012

Uit onderzoek onder Duitse praktijkbedrijven is gebleken dat de MIone melkrobot van GEA Farm Technologies het laagste reinigings- en desinfectieverbruik heeft.

Thomas Bonsels en Heino Schmitz van LLH Hessen (Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen) concludeerden dat er tussen de verschillende robotmerken grote verschillen zijn in het reinigings- en desinfectieverbruik. De MIone is de melkrobot met het laagste verbruik. 

 
 
 

Merk

Alkalisch (ml) 

Zuur (ml)  

Totaal (ml) 

GEA FT

193

171

364

DeLaval 

303

316

619

Lely A3   

295

282

577

Lely A4 

320

294

614

Oorzaken 
Van invloed op de verschillen zijn onder andere de lengtes van de melkslangen en melkleidingen en de waterhardheid. Ook minder goed functionerende doseerpompen en foute doseringen zijn van invloed op grote schommelingen in het verbruik. Daarnaast verkort een overdosering van reinigings- en ontsmettingsmiddel  de levensduur van rubberdelen.  
 
De GEA MIone melkrobot werkt volgens het Multibox-principe. Door de reiniging net zo uit te voeren als in een conventioneel melksysteem, is er relatief weinig water en daardoor weinig reinigingsmiddel nodig. Daarnaast werkt GEA met korte melkslangen, hetgeen bijdraagt aan een goede melkkwaliteit.

Ontsmettingsconcentratie 
In het onderzoek is ook de ontsmettingsconcentratie gemeten tussen de melkingen. Daaruit bleek dat de GEA MIone de optimale ontsmettingsconcentratie (500 - 700 ppm) ruim haalde.

Merk

Concentratie (ppm)

Laagste

Hoogste

GEA FT  750 750 750
Delaval   283 100 600
Lely A3/A4  552 125 800


Dit komt doordat bij de GEA MIone het voorbehandelen, de eerste stralen, stimulatie en het melken in dezelfde melkbeker plaatsvinden. Kruisbesmetting wordt hierdoor voorkomen en extra desinfectie van voormelkbekers en/of borstels is niet nodig. Het unieke gepatenteerde systeem dat reinigingswater van melk scheidt, zorgt voor optimale melkkwaliteit. 
 
Conclusie
Met de GEA MIone melkrobot een goede desinfectie met een laag verbruik van middelen.