Nieuwe enkelbox melkrobot MonoBox

22-06-2015

GEA Farm Technologies komt met een nieuwe melkrobot op de markt: de MonoBox. Dit is een enkelbox melkrobot, gebouwd op het DairyProQ-principe. Deze robotarm wordt ook geleverd op (bestaande) draaimelkstallen.

De techniek van de automatische melkmodule verschilt van de MIone melkrobot door het mechanische gedeelte van de aansluitarm. Die bestaat, in tegenstelling tot de MIone aansluitarm, uit een dubbele tijdgestuurde riem. Dat maakt het systeem compact. De koeien komen de melkrobot van de zijkant binnen. Als het melken klaar is schuift de voerbak opzij, en opent een klein hek aan de voorkant, waarna de koe vooruit de melkbox verlaat.

Met deze robot wil GEA Farm Technologies de concurrentie aangaan met andere merken die een enkelbox-systeem leveren. De bestaande MIone MultiBox is gebouwd op het meerboxen-principe met één aansluitarm. Volgens GEA valt een enkelbox MIone daarom duurder uit in vergelijking met melkrobots van andere leveranciers. Wanneer deze MultiBox wordt uitgebreid naar een meerboxen-systeem is deze wel concurrerend in prijs.

De MonoBox zal nog dit jaar voor de Nederlandse markt beschikbaar komen. De prijs is nog onbekend. GEA maakt tevens bekend dat de DairyProQ melkplaatsmodule voor draaimelkstallen praktijkrijp is en vanaf heden ook op de Nederlandse markt beschikbaar is. Inmiddels zijn er in Duitsland 12 draaimelkstallen verkocht die met de DairyProQ worden uitgerust.