Moov binnen 2 jaar terug verdiend

29-08-2016

Een kleine ingreep, een groot gemak. Zo kun je de installatie van de Moov voeraanschuifrobot gerust samenvatten. De Moov schuift op ieder gewenst tijdstip de voergang in melkveestallen schoon. Melkveehouder Jantinus Echten uit Koekange beschikt sinds enkele weken over de Moov en ziet –net als zijn koeien, overigens – met genoegen hoe de robot z’n werk feilloos doet.

“Ik run een éénmansbedrijf, dat betekende dat ik vroeger voor het aanschuiven van het voer overdag terug moest komen van het land om het ruwvoer te verdelen. Dat hoeft nu niet meer”, zegt Jantinus Echten. “Als ik nu ‘s morgens in de stal kom is het voer ook allemaal netjes aangeschoven. Doordat we eigenlijk te weinig vreetplaatsen hebben is het belangrijk dat er altijd voer voor ligt. Belangrijker nog is het welzijn van de circa 115 koeien op stal.”

Echten vervolgt: “doordat de Moov zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag, zorgt voor constante aanvoer van ruwvoer, kunnen alle dieren eten wanneer ze maar willen. Dat voorkomt klachten als pensverzuring en daardoor klauwproblemen. Bovendien wordt het voer ook veel beter benut en loont het om meer ruwvoer in de koe te krijgen, in plaats van het duurdere krachtvoer te geven. Dat is een kostenbesparing die ook nog eens leidt tot meer melk met hogere gehaltes.”

De koeien zijn nieuwsgierig en vinden het een leuk speeltje. Echten: “Naast de eerdergenoemde voordelen zie ik ook dat de Moov rust in de veestapel brengt. Door de constante aanvoer van het voer komen alle koeien aan vers eten toe en is de hiërarchie tussen de koeien niet langer een negatieve invloed op de benutting van het voer. Bovendien verdient in mijn situatie de Moov zichzelf al binnen 2 jaar terug.”

Bron: Agri & food special, Leeuwarder courant