Jongsma - Nieuwehorne

40 stands GEA WestfaliaSurge AutoRotor waterbuffels buitenmelker met DemaTron melkmeting en voeren.

Artikel Veldpost: De eerste draaimelkstal voor waterbuffels ter wereld!

De waterbuffels worden in de nieuwe speciaal op maat gemaakte 40 stands GEA WestfaliaSurge AutoRotor buitenmelker gemolken.

De stal van de familie Jongsma is gevuld met 118 brede, hoekige waterbuffels. In november verhuisden de dieren van Nijeholtpade naar Nieuwehorne, waar de familie een buurbedrijf opkocht. Als ze hun best doen, kunnen de buffels nu hun collega’s zien: een grote stal met 150 Holsteins, een paar honderd meter verderop. Zodra de bouw klaar is mogen ook de droogstaanden verhuizen en kunnen alle 165 buffels gezamenlijk wroeten in de nieuwe potstal voor 200 stuks.

„Ze slopen alles als ze de kans krijgen. De boxbedekking wrikken ze los met hun horens. Als je zaagsel strooit en je draait je om, dan hebben ze de mat opgetild en de boel er al weer af gekieperd”, verklaart de 32-jarige Anne Jongsma, voor de gelegenheid ‘woordvoerder’ van de familie, lachend hun bouwkeuze. „Bovendien liggen ze graag tegen elkaar aan en ze hebben veel vluchtruimte nodig, want de hiërarchie telt zwaar. Een potstal past dus goed bij hun aard.

Ondanks hun sloopgedrag zijn de buffels vriendelijk in omgang, vertelt de veehouder. „Ze zijn rustig, aanhalig en heel nieuwsgierig.” Hun bedaarde karakter is goed te zien wanneer het melktijd is en de buffels, terwijl ze het systeem nog maar een paar weken kennen, zonder aarzelen één voor één de carrousel instappen. Gelaten brokken kauwend, alle vier poten rustig op de grond, draaien ze hun rondje.

De familie bouwde de GEA WestfaliaSurge buitenmelker zelf met hulp van een neef die bij MCN Drachten werkt. De stand werd aangepast aan de lijven van hun dieren: korter en breder. De overstap van de visgraat naar het nieuwe systeem ging wonderbaarlijk goed, vertelt Anne. „Buffels zijn erg stressgevoelig. We waren daarom bang dat de melkgift eerst zou kelderen, maar deze steeg juist.” Hij kan het wel verklaren. „Dit systeem blijkt perfect voor deze dieren. In de melkput was het altijd zoeken voordat iedereen een plaatsje had en rustig stond, vanwege de sterke rangorde. Hier kunnen ze elkaar niet aanstoten of wegduwen. Het zorgt voor rust. Daardoor laten ze de melk ook veel sneller schieten. Voorheen duurde het melken zo’n 12 minuten per koe, nu gemiddeld 6,54 minuten!”

Onder het praten constateert Anne verrast hoe een buffel geen druppel melk geeft. „Die heeft zichzelf droog gezet. Dat doen ze allemaal. We hoeven alleen bij een hoog celgetal droogzetters te gebruiken.” Aan het einde van hun ronde stappen de buffels moeiteloos de carrousel weer uit. „In achteruitlopen zijn ze opvallend goed. Je ziet ze zelfs achterstevoren in de boxen liggen, dan kunnen ze hun nieuwsgierigheid beter kwijt, denk ik”, glimlacht hij.

Grootste waterbuffelhouderij van Nederland

Mts. Jongsma uit Nieuwehorne melkt nu 120 waterbuffels in drie kwartier met behulp van deze eerste draaimelkstal voor waterbuffels ter wereld. De Jongsma's hebben daarmee de grootste waterbuffelhouderij van Nederland. De melk wordt twee keer in de week naar Brabant gebracht en verwerkt tot mozzarellakaas voor supermarkten. Een waterbuffel is drie keer zo duur als een koe, maar ze worden ouder en zijn minder vaak ziek. In de toekomst willen de Jongsma's ook waterbuffels gaan fokken. Zonder deze speciale waterbuffel-draaimelkstal zouden de drie mannen 6 uren werk hebben om alle waterbuffels te melken.

Bron: Omrop Fryslan

Foto's tijdens de bouw