GEA levert nieuwe buitenmelker Dairy Campus

29-10-2014

De nieuwe 40 stands AutoRotor Performer buitenmelker met voeren en naselectie bestaande uit 10x AutoSelect 5000 voor de uitbreiding van de Dairy Campus in Leeuwarden is geleverd door GEA Farm Technologies uit Leeuwarden.

Dat heeft het kennis- en innovatiecentrum voor de melkveehouderij vandaag bekend gemaakt.

Op de schop
De Dairy Campus gaat op de schop. Al het onderzoek wordt geconcentreerd in Leeuwarden. Daar breidt de Dairy Campus uit van 180 naar 550 koeien. De nevenvestiging in Lelystad (op de voormalige Waiboerhoeve) wordt afgestoten. De 300 koeien die daar nu lopen, verhuizen straks naar de hoofdlocatie in Leeuwarden.

Vier nieuwe stallen
Om de 550 koeien allemaal te accommoderen, worden er nu vier nieuwe stallen gebouwd: de melkstal (met de 40 stands carrousel van GEA), een meetstal, een stal voor voedingsonderzoek en een zogeheten innovatiestal waar de nieuwste technologieën zullen worden beproefd.

Waiboerhoeve
Alles bij elkaar is er een investering van 50 miljoen euro mee gemoeid. Zou het niet meer voor de hand liggen om de Dairy Campus te verhuizen naar de gebouwen van de voormalige Waiboerhoeve, die immers is afgestoten door Wageningen UR?

„Die vraag krijgen we vaker”, zegt woordvoerster Nelleke Meindertsma van de Dairy Campus in Leeuwarden. „Maar de provincie Friesland wil zich graag profileren als zuivelprovincie. Daarom wordt alles nu in Leeuwarden geconcentreerd.” De provincie is dan ook een belangrijke financier van het hele project, aldus Meindertsma.

Samenwerkingsverband
Dairy Campus is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College, Dairy Training Centre, LTO Nederland, FrieslandCampina, Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân. De nieuwbouw wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN).