Eerste GEA MonoBox in Nederland

10-03-2016

De eerste bedrijven werken inmiddels met het nieuwe melkrobotsysteem van GEA, de MonoBox. Deze enkelbox kan tot 70 melkkoeien aan en is gebouwd op het DairyProQ automatisch melksysteem van de GEA-rotormelkstal, vertelt Johan Knol van GEA. 

GEA presenteerde de MonoBox vorig jaar. De robotarm van de robot wordt ook geleverd op (bestaande) draaimelkstallen. De techniek van de automatische melkmodule verschilt van de MIone melkrobot door het mechanische gedeelte van de aansluitarm. Die bestaat, in tegenstelling tot de MIone aansluitarm, uit een dubbele tijdgestuurde riem. Dat maakt het systeem compact.

Volgens GEA is de robotbox zeer open. De koeien komen de melkrobot van de zijkant binnen. Als het melken klaar is, schuift de voerbak opzij zodat de koe vooruit de melkbox kan verlaten.

Met deze robot wil het bedrijf de concurrentie aangaan met andere merken enkelbox-robotsystemen. GEA's bestaande MIone robot is een multibox. Hierbij kan één aansluitarm meerdere boxen bedienen, waardoor het per box goedkoper wordt. Maar een enkelbox MIone is verhoudingsgewijs duur. Dat is nu door GEA ondervangen met de nieuwe MonoBox.

Bron: Melkvee