Dorresteijn - Woldendorp

De melkstellen van de 28 stands binnenmelker van Richard Dorresteijn in Woldendorp (Gr.) worden automatisch ontsmet in een roestvrijstalen waterbak. Op aanvraag ontworpen en ontwikkeld door MCN met als doel de melktijd te verkorten.

Inhoud van de waterbak is 240 liter en per melkbeurt wordt er 50 liter water met 0,3 procent ontsmettingsmiddel gebruikt. Het systeem werkt op mechanische basis, waardoor het nauwelijks gevoelig is voor storingen en ook toepasbaar is op andere binnenmelkers.

Artikel Boerderij

“Voorheen spoelde ik de melkstellen met de hand om. Dat kostte veel tijd, ook al ontsmette ik alleen de melkstellen van koeien met een celgetal van 200 of meer. Nu worden alle melkstellen en bekers automatisch ontsmet”. Op het bedrijf van Richard Dorresteijn in Woldendorp (Gr.) worden sinds mei de melkstellen in de 28 stands binnenmelker automatisch gedesinfecteerd. Dat gebeurt in een rvs-ontsmettingsbak, waar alle melkstellen en bekers na afname in zakken. De melkstellen zijn schoon voor het gebruik bij de volgende koe. De ontsmettingsbak voorkomt kruisbesmetting van uiergebonden bacteriën en zorgt voor arbeidsgemak. “Het scheelt me al gauw een kwartier per melkbeurt”.
De melkveehouder ontdekte op internet een plaatje van een vergelijkbare ontsmettingsbak in een draaimelkstal. “Ik dacht: ‘wat bij die boer kan, is hier ook mogelijk’. Zo ontstond het idee voor deze ontsmettingsbak”. Op aanvraag van Dorresteijn ontwierpen en ontwikkelden Alfred Bakker en Chris Geertsema van Melkmachine Centrum Noord in Drachten (Fr.) de bak. Dit dealerbedrijf leverde ook de nieuwe GEA Westfalia-apparatuur in de De Laval-melkstal van Dorresteijn.

Bron: Boerderij