Dairy Campus - Leeuwarden

De nieuwe 40 stands AutoRotor Performer buitenmelker met voeren en naselectie bestaande uit 10x AutoSelect 5000 voor de uitbreiding van de Dairy Campus in Leeuwarden is geleverd door GEA Farm Technologies uit Leeuwarden. MCN is betrokken bij de installatie van dit grote project.

Op de schop
De Dairy Campus gaat op de schop. Al het onderzoek wordt geconcentreerd in Leeuwarden. Daar breidt de Dairy Campus uit van 180 naar 550 koeien. De nevenvestiging in Lelystad (op de voormalige Waiboerhoeve) wordt afgestoten. De 300 koeien die daar nu lopen, verhuizen straks naar de hoofdlocatie in Leeuwarden.

Vier nieuwe stallen 
Om de 550 koeien allemaal te accommoderen, worden er nu vier nieuwe stallen gebouwd: de melkstal (met de 40 stands carrousel van GEA), een meetstal, een stal voor voedingsonderzoek en een zogeheten innovatiestal waar de nieuwste technologieën zullen worden beproefd.

Waiboerhoeve 
Alles bij elkaar is er een investering van 50 miljoen euro mee gemoeid. Zou het niet meer voor de hand liggen om de Dairy Campus te verhuizen naar de gebouwen van de voormalige Waiboerhoeve, die immers is afgestoten door Wageningen UR?

„Die vraag krijgen we vaker”, zegt woordvoerster Nelleke Meindertsma van de Dairy Campus in Leeuwarden. „Maar de provincie Friesland wil zich graag profileren als zuivelprovincie. Daarom wordt alles nu in Leeuwarden geconcentreerd.” De provincie is dan ook een belangrijke financier van het hele project, aldus Meindertsma.

Samenwerkingsverband
Dairy Campus is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College, Dairy Training Centre, LTO Nederland, FrieslandCampina, Gemeente Leeuwarden en Provincie Fryslân. De nieuwbouw wordt mede mogelijk gemaakt door het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN).

Artikel Melkvee100plus

Dairy Campus is voor de toekomst hét centrum voor de melkveehouderij waarin de keten van onderzoek tot innovatie en scholing verenigd zijn.

Met de nieuwbouw op Dairy Campus in Leeuwarden vindt centralisatie van onderzoek en scholing zijn voltooiing. Martin Scholten, algemeen directeur van Wageningen UR verklaart de keuzes uit het verleden en die gemaakt zijn voor de toekomst.

De opening is de afronding van een innovatief project door de combinatie van stallen met onderwijs, onderzoek en vernieuwde functies.
Kees de Koning, manager van Dairy Campus, vertelt over het wetenschappelijk- en praktijkonderzoek dat wordt gecombineerd met scholing op alle niveaus. Yvette de Haas, onderzoeker Wageningen UR, licht haar onderzoek naar fokwaarde voeropname toe. Nico Staal, student melkveehouderij bij Van Hall Larenstein, vertelt over een beweidingsonderzoek waaraan hij meewerkt. 

Samenwerking met GEA

Tijdens de open dag werd bekend dat de Dairy Campus voor drie jaar nauw gaat samenwerken met het Duitse bedrijf GEA. GEA leverde op de Dairy Campus de stalinrichting en ook de 40-stands buitenmelker.

‘Nederland heeft naast de VS en Israël de meest innovatieve veehouderijsector van de wereld’, verduidelijkte Armin Tietjen, hoofd onderzoek bij GEA, de samenwerking met Dairy Campus. ‘De samenwerking hier tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven is uniek. We hebben hier een melkstal geleverd die helemaal bij de tijd is met onder meer extra mogelijkheden voor gescheiden melkstromen, zodat onderzoek optimaal gefaciliteerd kan worden.’

Bron: Dairy Campus

Foto's en video's tijdens de bouw

Bron: Dairy Campus

Week 12: Verhuizing koeien naar nieuwe stal en eerste melkbeurt

Week 11: De nieuwbouw zit in een afrondende fase

Week 5: Aftellen is begonnen tot de eerste koeien de stal in kunnen

Week 50: De afwerking van de bouw gaat gestaag verder

Week 47: Het hoogste punt van ontvangstruimte is bereikt

Week 45: Kijkje achter de schermen bij de installatie

Week 41: De nieuwbouw vordert gestaag

Week 38: Tijd voor de installaties

Week 36: Stallen bouwkundig al heel ver

Week 33: Eerste week na bouwvakantie weer volop drukte

Week 30: Laatste week voor de bouwvak

Week 26: Ondanks de hitte gaat de bouw gewoon door

Week 22: De bouw gaat gestaag door

Week 21: De eerste hoogtepunten

Week 20: Volop bedrijvigheid op het bouwterrein in mei

Week 18: De werkzaamheden gaan in april voortvarend door

Week 16: Nieuwbouwterrein van bovenaf in beeld

Week 14: Bouw ligt op schema in april

Week 12: Beton storten

Week 11: Eerste steenlegging 13 maart 2015

Week 10: Werkzaamheden in volle gang voor eerste steenlegging

Week 7: Graafwerkzaamheden februari 2015

Bron: Dairy Campus