Automatisch dippen in melkbeker operationeel

27-06-2016

Met de introductie van de MonoBox melkrobot is het, naast het Apollo systeem voor IQ melkstellen, nu ook mogelijk bij automatisch melken om volautomatisch te dippen in de tepelvoering. Beide systemen bevatten standaard een volautomatische backflush.

Eén van de basisvoorwaarden van hygiënisch melken, is het dippen van de spenen aan het eind van het melken. In de steeds groter wordende melkstallen, is het steeds lastiger om dit qua arbeid goed in te passen. Spraysystemen kunnen dit verlichten, maar leveren vaak een matige bedekking, zeker in relatie tot het spray gebruik. Toepassing van een backflush systeem maakt de kans op kruisbesmetting van met name koegebonden bacteriën nihil. Door gebruik te maken van een ontsmettende waterstofperoxide oplossing (met Romit BF), kan dit met koud water plaatsvinden en is geen energieverslindende warmwater voorziening nodig.

Door de dip vanuit de kop van de tepelvoering langs de speen te doseren, komt het dipmiddel optimaal over de gehele lengte van de spenen terecht. Hierdoor wordt de huidverzorging optimaal uitgevoerd. Door het automatiseren van het dippen en backflushen, wordt tevens veel arbeid bespaard. In de MonoBox melkrobot maakt het dippen in de tepelvoering deel uit van het “everything inline”-principe: van voorbehandeling tot nadippen en backflush, alles in één tepelvoering. Zowel Apollo als de MonoBox borgt de voedselveiligheid doordat de doorvoer naar de tankmelk mechanisch wordt afgesloten voordat er dip gedoseerd wordt. Tevens vindt er altijd een backflush plaats om eventuele dipresten in de tepelvoering uit te spoelen. Deze beide systemen zijn getoetst aan de kwaliteitssystemen van de Nederlandse zuivelondernemingen.

De middelen die geschikt zijn voor zowel Apollo als de MonoBox zijn de hoogwaardige jodiumspray LuxVet 50S en de sterke chloorhexidinespray SensoSpray 50. Deze laatste is vanaf heden nieuw beschikbaar voor de Nederlandse markt. LuxVet 50S is een premium-spray met diergeneesmiddelregistratie. LuxVet 50S bevat namelijk 5.000 ppm jodium en een speciaal complex van huidverzorgende stoffen. Het biocide geregistreerde SensoSpray 50 bevat 5.000 ppm chloorhexidine en een hoog gehalte aan huidverzorging.